Home
De Fellpony
Fell Pony Syndroom
Over ons
Nieuws
Team Westerkwartier
Agenda
Te Koop
Foto's
Contact
Gastenboek
Links

 Fell Pony Syndroom

 

 Het Fell Pony syndroom (FIS) is een fatale ziekte bij  Fell Pony veulens. Het is een erfelijke en  dodelijke ziekte  Een syndroomveulen wordt levend en op het oog gezond geboren, maar overlijdt binnen  2-3 maanden. Binnen een paar weken beginnen syndroomveulens conditie te verliezen en ontwikkelen  allerlei klachten. Behandeling levert alleen een korte verlenging van het leven op. maar alle veulens  sterven uiteindelijk aan de klachten.

 

 FIS is erfelijk en wordt door de ouders doorgegeven aan het veulen. Om een syndroomveulen te krijgen,  moeten beide ouders drager zijn van het  gen dat de ziekte veroorzaakt.

 

 Een Fis “vrije” pony kan met zowel een drager als een niet-drager worden gekruisd. Er wordt nooit een        FIS-veulen geboren.

  • Een drager kruisen met een niet-drager, er zal nooit een FIS-veulen worden geboren.
  • Nakomelingen van zo’n kruising zullen in de helft van de gevallen “vrij” zijn en in de andere             helft drager.
  • Een drager kruisen met een pony die ook drager is, dan bestaat er een kans op een FIS veulen (25%). En 75% kans op een gezond (niet-FIS) veulen dat al of niet drager is.

 Dragertest

In december 2009 is bekend geworden dat de onderzoekers van Liverpool en Animal Health Trust in Newmarket het gen geïdentificeerd hebben dat verantwoordelijk is voor FIS. En per 1 februari 2010 is er een test beschikbaar waarmee getest kan worden op FIS. Dit is een enorme doorbraak, door zoveel mogelijk pony's te testen kunnen we voorkomen dat er een FIS veulen wordt geboren.

 

Om de goede eigenschappen van de Fell pony te behouden mogen "dragers" nooit worden uitgesloten om mee te fokken. Door testen voorkom je de geboorte van een syndroom veulen !!

 

Fell Ponystal Westerkwartier  | haitse.joke@gmail.com