Home
De Fellpony
Fell Pony Syndroom
Over ons
Nieuws
Team Westerkwartier
Agenda
Te Koop
Foto's
Contact
Gastenboek
Links

De Fell Pony  

 

De Fell Pony ontleend zijn naam aan de heuvels van Cumbria en Westmoreland, Engeland waar zij eeuwenlang in de ruige heuvels op de zogenaamde Fells hebben rondgezworven. De oorspronglijke Fell pony is voortgekomen uit de kruising van Friese hengsten met de daar levende inheemse pony rassen. 

De Friese hengsten zijn ooit door de Romeinen mee gevoerd naar Engeland. De Hadrian Wall die dwars door noord Engeland loopt is hier nog een overblijfsel van. Toen de Romeinen uit Engeland vertrokken hebben ze de Friese hengsten achter gelaten. Door de eeuwen heen is de Fell voor allerlei doeleinden gebruikt: op de boerderij, het hoeden van schapen, tijdens de jacht en ook als last pony in de mijnen.

Na het eind van de 2e wereld oorlog ging de populatie hard achteruit en er is zelfs een tijd geweest dat er werd gevreesd voor het voort bestaan van de Fell pony. In 1922 is in Cumbria de Fell Pony Society (FPS) opgericht en mede daar door heeft de Fell pony het gered. 

 

 

Hengstenkeuring in Engeland

 

 

In 1993 werden de eerst Fell pony's naar Nederland gehaald en in 1995 werd het Nederlands Fell Pony Stamboek (NFPS) opgericht dit is het enige dochter stamboek. Verder zijn er overal in de wereld afdelingen van het FPS.  Bij het NFPS zijn ongeveer 800 pony's ingeschreven. 

 

De Fell pony heeft een vriendelijk karakter, beschikt over een uitzonderlijk uithoudings vermogen, leert vlot, is werkwillig en sober in onderhoud.  Gras in de zomer en hooi in de winter is meer dan voldoende, Miss Mary Longsdon van het FPS zegt "don't spoil them" Vooral Pony's die niet op de Fells leven groeien vaak te hard door dat ze te veel voer en te goed krijgen. De Fell pony komt voor in de kleuren Zwart, Bruin en Grijs. De Fell mag een kleine witte aftekening aan achter benen hebben of een "spot" voor het hoofd ter grote van een twee euro munt. De maximale stokmaat is 142,2 cm.

 

Zowel onder het zadel als aangespannen is de Fell prima te gebruiken en bij buitenritten zijn ze in hun element. Ook in de sport kan de Fell pony wel mee. In Nederland starten er zelfs enkele pony's in de Z klasse onder het zadel, waaronder een dochter van Sleddale Eddie. Prins Philip heeft jarenlang het vierspan Fell pony's van de Engelse koningin Elisabeth in de samengestelde menwedstrijden uitgebracht.  

 

De Fell is een vriendelijke, makkelijke gebruiks pony voor het hele gezin. 

 

 

 

 

Fell Ponystal Westerkwartier  | haitse.joke@gmail.com